Blog Sfaturi Cum pregătim un fișier pentru tipar

Cum pregătim un fișier pentru tipar

Se întâmplă uneori ca printul să nu iasă întocmai așa cum te-ai așteptat deși, pe computer, grafica este impecabilă? Fișierul pentru tipar este elementul esențial pentru ca materialul tipărit să fie de cea mai bună calitate, indiferent de metoda de tipărire aleasă. Înainte de a plasa o comandă, este important să faci câteva verificări pentru a ne asigura, atât tu cât și noi, că rezultatul va fi pe măsura așteptărilor. De asemenea, este de preferat să trimiți fișierele în format PDF deoarece este un format universal în care, indiferent de softul în care au fost create fișierele, și tu și noi vedem același lucru pe monitor. Iată câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi:

  • Asigură-te că fișierul pe care îl trimiți este cel destinat versiunii tipărite. Atunci când intenționezi să tipărești un material, cere graficianului varianta pentru tipar. Nu trimite la tipar variante concepute pentru apariții web sau social media.
  • Fișierul pentru tipar trebuie să conțină margini de tăiere. Oricărui document ce urmează să intre la tipar trebuie să i se adauge în exterior, pe fiecare latură, o margine de tăiere (bleed) de aproximativ 3-5 mm, în plus față de formatul finit. De exemplu, o carte de vizită cu format finit de 90 x 50 mm va avea un format brut de 96 x 56 mm. Pe această zonă se va prelungi fundalul produsului tipărit și va conține elemente grafice care pot fi înlăturate prin tăierea la formatul finit.
  • Fișierul pentru tipar trebuie să conțină margini de siguranță. Grafica ce trebuie să rămână după tăierea marginilor va fi dispusă la o distanță de 3-5 mm în interiorul delimitat de dimensiunea finită. Această zonă poartă numele de margine de siguranță și nu trebuie să conțină elementele grafice care dorim să rămână intacte după tăiere. Astfel de elemente pot fi: logo, text, ilustrații sau orice elemente esențiale care alcătuiesc grafica dorită.
    Foarte important: marginea de tăiere și zona de siguranță sunt elementele cheie ale fișierului brut trimis în vederea tipăririi. Ele sunt esențiale pentru combaterea abaterilor tehnologice. Fără a ține cont de aceste margini, nu vom putea obține un material tipărit de calitate.
  • Imaginile trebuie să fie în format CMYK la rezoluţia de 300 dpi. Despre culorile pentru tipar am mai vorbit aici.
  • Este preferabil ca elementele grafice importante (logo, siglă) să fie de tip vectorial, iar fonturile (textele) trebuie să fie incluse în fișierul PDF (embedded).
  • Fișierul pentru tipar se trimite neimpozat. Fișierul pentru tipar nu trebuie să conţină însemne tipografice (semne sau linii de tăiere, crops-uri, color bar-uri, semne de potrivire). Contururile de ștanță vor fi realizate pe layere separate față de grafica de bază, în culori spot overprint. Dacă fişierul conţine mai multe pagini (materialul final se dorește a fi o broșură, o carte, un catalog sau o revistă) acestea trebuie trimise pagină cu pagină, în ordinea lor, nemontate. Documentul va fi montat (impozat) automat, înainte de printare, de către programul de impoziţie. Pentru reprezentarea lucrărilor complexe se trimite un alt fișier de vizualizare sau exemplificare.
  • Este de datoria noastră să te ajutăm, așa că verificarea și optimizarea fișierelor ce urmează să intre la print o vom face noi gratuit. Este posibil ca uneori să avem nevoie de fișiere editabile să putem interveni unde este nevoie, dacă este nevoie.

Transmiterea fișierului de tipar se face prin intermediul formularului Cerere de ofertă, din site-ul www.agrafa.ro. Formularul cuprinde toate datele necesare de care avem nevoie pentru procesarea comenzii. După trimiterea lui, noi vom reveni în cel mai scurt timp pentru verificarea tuturor datelor și pentru a obține bunul de tipar (BT).

Când este cel mai bine să comanzi promoționale?

Articolul Anterior

De ce e important să avem un buget anual de marketing ?

Articolul Urmator