Blog Diverse Hârtia: fragilitate și putere

Hârtia: fragilitate și putere

Când a apărut radioul se zvonea despre moartea presei scrise și, implicit, a hârtiei. Acum, odată cu apariția internetului și chiar a progresului către IOT (internet of things), încă vedem cât de puternică este, de fapt, hârtia.

De peste 2000 de ani, mai exact din anul 105 îHr. când a fost inventată de chinezi, hârtia și variațiunile ei anterioare (pergament, papirus) au fost cele mai utilizate medii de transmitere și de păstrare a multor informații și principii după care ne ghidăm viața chiar și astăzi. Cu timpul, din motive economice și ecologice, procesul de producție al hârtiei a cunoscut îmbunătățiri semnificative, aceasta putând fi reciclată de nenumărate ori sau produsă din resturi de hărtie sau materiale textile. An de an se reciclează din ce în ce mai multă hârtie pentru că, surprinzător, odată cu apariția lumii digitale, utlizarea celui mai vechi mediu de transmitere și stocare a informațiilor nu a scăzut, ci a crescut. De-a lungul timpului, datorită tehnologiei avansate de care omenirea a început să dispună, s-au dezvoltat diverse tipuri de hârtie ce sunt utilizate în confecționarea materialelor de birotică și papetărie, a materialelor publicitare și a obiectelor de uz casnic.

Zilnic folosim mai multă hârtie decât ne imaginăm, aceasta a devenit un lucru atât de comun al existenței noastre, iar singurul atribut care ne-ar putea veni în minte atunci când ne referim la acest material este fragilitatea. Dar, deși aparent fragilă, hârtia poate fi atât de dură cât să taie bucăți de lemn, plastic sau carton.

Mai multe curiozități despre hârtie:
• după ce a fost inventată de chinezi, hârtia a fost ținută secret pentru a nu fi folosită și de alte popoare antice;
• o foaie de hârtie, indiferent de dimensiunea ei, nu poate fi pliată decât de 7 ori;
• există și o artă a plierii hârtiei, numită origami, care a fost inițiată în Japonia în secolul 17, urmând să devină populară în întreaga lume în jurul anului 1900.

Sursa foto: www.freepik.com

Suținem promovarea turistică a Bucureștiului

Articolul Anterior

Culorile PANTONE – de ce sunt importante?

Articolul Urmator