Blog Sfaturi Când alegem gravura ca metodă de personalizare

Când alegem gravura ca metodă de personalizare

Gravura este una dintre cele mai vechi metode de marcare a anumitor obiecte, fiind de-a lungul timpului efectuată cu mai multe unelte și aparate. Însă, odată cu tehnologia laserului, putem realiza matrițe perfecte constituite chiar și din elemente grafice foarte complicate. Când vorbim despre gravura modernă, ca metodă de personalizare, ea este preferată în diverse domenii precum telecomunicații, medical, industria de automobile.

Marketingul și publicitatea sunt domenii cu provocări constante, iar materialele publicitare găsesc permanent căi de diversificare, fie în ceea ce privește producția, fie doar în ceea ce privește personalizarea. Gravura, ca metodă de personalizare pentru diverse materiale, spre deosebire de print, conferă materialului promoțional un aspect pretențios, clasic, atemporal.

Bineînțeles, atunci când alegem gravura ca modalitate de personalizare trebuie să ținem cont și de materialul suport al obiectului. Nu putem grava pe hârtie, însă putem realiza decupaje în diverse forme. Plasticul este un material care poate fi gravat, însă efectul estetic final va fi unul slab. Personalizarea prin gravură pe plastic implică meticulozitate pentru că trebuie să ții cont de multe aspecte. Nu este imposibil, dar necesită multă creativitate. În general, gravura face echipă bună cu obiectele din metal sau lemn, materiale primare, naturale, pe care gravura și-a și pus amprenta de-a lungul timpului.

Grafica joacă și ea un rol important în obținerea unui efect publicitar impecabil între obiectul publicitar și gravura cu laser. Bineînțeles că și aici trebuie să luăm în considerare suprafața de personalizare, anumite unghiuri ale obiectului, dimensiunea obiectului în raport cu suprafața graficii. O gravură supradimensionată pe un obiect mic nu-și va avea rostul, pe când o gravură mică sau minusculă pe o suprafață mare poate crea un efect de surpriză.

Există o mulțime de posibilități încă neexploatate în ceea ce privește gravura ca metodă de personalizare publicitară, poate și din cauza faptului că, până recent, era destul de greu de realizat. Acum, tehnologia ne permite să efectuăm lucrări în gravură aproape la fel de rapid ca pe cele în print la o calitate impecabilă.

Mihai Baciu
CEO, Agrafa Print

Cărți de vizită creative

Articolul Anterior

Ce avantaje are printul de mari dimensiuni

Articolul Urmator