Blog Sfaturi Sărbătorile și campaniile tematice

Sărbătorile și campaniile tematice

Sărbătorile constituie un prilej minunat de promovare pentru orice fel de afacere deoarece în perioadele de dinaintea sărbătorilor atenția oamenilor este îndreptată foarte mult spre organizarea și buna desfășurare a acestora. Astfel, simbolurile și coloristica specifică fiecărei sărbători, utilizate în campaniile promoționale, nu numai că face ca cifra de vânzări să crească în perioadele festive, dar pot contribui și la doza de awereness atât de necesară în momentele în care consumatorii au potențial de cumpărare, dar atenția lor este îndreptată spre altceva.

Conceptul de sărbătoare este întotdeauna compus dintr-o temă și un anumit set de sentimente și emoții. De Crăciun ne dorim să fim mai buni, de Halloween exploatăm horror-ul, de 1 Decembrie suntem naționaliști, de 1 Iunie „dăm în mintea copiilor”… Ei bine, aceste lucruri pot fi declinate extraordinar în campaniile tematice de promovare pentru că involuntar pot crea conexiuni cu starea de spirit de moment a consumatorului.

Asocierea bradurilor și a companiilor cu niște tradiții sau misiuni tematice generează încredere consumatorului că brandul respectă aceleași principii ca și acesta, că produsele îndeplinesc standardele așteptate și, uneori, definesc valorile unui brand. Această asociere poartă numele de campanie tematică și reprezintă una dintre cele mai de succes strategii de marketing, putând fi adoptată de către extrem de multe categorii de business.

Vedem, în ultima vreme, din ce în ce mai multe campanii de acest fel, mai ales în perioadele de dinaintea sărbătorilor. Avantajul acestor campanii este, cum am spus mai sus, că se pot declina în extrem de multe feluri, astfel încât activarea se poate face și pe partea de advertising și pe partea de PR, și online și offline, și indoor și outdoor, și la raft sau acasă, schimbând ambalaje sau prin oferte și cadouri promoționale, bineînțeles, în tematica specifică sărbătorii. Practic, flexibilitatea unei astfel de campanii tematice este infinită. Rămâne doar la latitudinea creativilor să își manifeste originalitatea.

Poate că, pe lângă dublul obiectiv, de creștere a vânzărilor și de awereness, cel mai mare atu al campaniilor tematice este că nu au efectiv cum să eșueze prin partea de strategie deoarece mizează pe un public țintă deja stabilit, ale cărui valori și comportamente de consum sunt deja formate, fără un research prealabil. La care mai adăugăm și potențialul financiar de cumpărare din preajma sărbătorilor, mai ales a celor importante precum Crăciunul și Paștele..

Claudia Stan
Marketing Advisor

Cum promovăm eficient un eveniment

Articolul Anterior

Noi dotări tehnice la Agrafa Print

Articolul Urmator