Blog În fiecare zi, alese şi culese... Incursiune în lumea felicitărilor de Crăciun

Incursiune în lumea felicitărilor de Crăciun

Prima felicitare de Crăciun din lume

Felicitările de Crăciun îşi au obârşia în Anglia. Acolo a fost concepută şi creată prima felicitare de acest tip în anul 1843. Şi totul a pornit de la Henry Cole, un funcţionar care dorea să găsească soluţii prin care oamenii obişnuiţi să apeleze mai des la serviciile poştale. În acelaşi timp, Cole ar fi vrut să trimită apropiaţilor săi ceva diferit în locul binecunoscutei scrisori de Crăciun. Aceasta, şi pentru că a scrie fiecărui cunoscut câte o scrisoare de mână îi lua destul de mult timp, iar Cole era un om ocupat. Aşa că John Calcott Horsley, prietenul său, pictor şi ilustrator, a preluat sarcina de a concepe un model tip.

Firstchristmascard

Prima felicitare de Crăciun din lume. 1843

Această primă felicitare de Crăciun din lume a fost tipărită în aproximativ 1000 de exemplare, ulterior comercializate la preţul de 1 şiling, destul de piperat la acea vreme.  Şi nu toată lumea a primit cu acelaşi entuziasm felicitarea, imaginea copilului surprins bând vin fiind prea puţin agreată de societatea britanică. Treptat însă, obiceiul de a trimite felicitări de Crăciun a devenit tot mai popular, iar în 1860, era deja bine stabilit în Anglia. Astăzi, încă se mai păstrează câteva exemplare originale, iar preţul unei felicitări din 1843 ajunge până la câteva mii de lire sterline.

De partea cealaltă a oceanului:  felicitări americane

Acreditat cu inaugurarea obiceiului felicitărilor de Crăciun în State este Louis Prang care, în 1875, a introdus publicului american felicitarea sa ce înfăţişa flori de trandafir însoţie de familiarul „Merry Christmas”.

prang-Christmas-card

L. Prang and Co., 1876

Restul, cum se spune, este istorie. Felicitările lui Prang au devenit extrem de populare, acesta printând până la 5 milioane de felicitări de Crăciun în fiecare an. Designul acestora a evoluat în timp, de la motivul floral şi mesajul simplu la motive de sezon mai sofisticate şi atrăgătoare. Prang oferea premii în valoarea de $1000, $500, $300 şi $200 designerilor care veneau cu un model original şi distins. După anul 1890, în State au început să fie importate tot mai multe felicitări din Germania la preţuri foarte joase. Prang, nedorind să-şi compromită modelul de lucru al propriilor felicitări, a preferat să se retragă de pe piaţă. Astăzi, el este considerat fondatorul şi părintele obiceiului felicitărilor de Crăciun în America.

În anii 1910 şi 1920, foarte populare au fost felicitările făcute de mână. De diferite dimensiuni şi forme, acestea erau adesea pictate sau însoţite de elemente decorative precum folie, şnur sau fundiţe. Majoritatea acestor felicitări create manual reflectau stilul Art Deco al acelor vremuri.

Schimbările economice şi cele 2 războaie mondiale au adus noi influenţe asupra acestui obicei, de multe ori reflectându-se în designul felicitărilor dorinţa oamenilor pentru pace şi simţul patriotic. Au fost concepute modele tip de felicitare pentru soldaţii aflaţi pe fronturi sau peste hotare.

Pentru prima dată de la inaugurarea lor în 1843, felicitările de Crăciun au devenit mai abstracte şi umoristice cândva, spre începutul lui 1950. De atunci încoace, designul felicitărilor a continuat să evolueze după tendinţele specifice fiecărei perioade. Astăzi, felicitările sunt concepute după 2 modele: cel religios şi cel festiv.

Henri Cole a lăsat în urma sa o moştenire cu adevărat valoroasă. Această moştenire este astăzi transmisă mai departe de miliardele de oameni din toată lumea care continuă să trimită în fiecare an felicitări de Crăciun celor dragi. Şi mai mult, acum şi companii mai mari si mai mici, corporaţii şi organizaţii de pretutindeni au preluat acest obicei şi aleg să-şi răsplătească susţinătorii trimiţând gânduri frumoase de sărbători într-o felicitare.

De Crăciun, fii un Secret Santa bun!

Articolul Anterior

Despre cărţi de vizită şi relevanţa acestora într-o eră digitală

Articolul Urmator