Blog Diverse Diferențe de culori

Diferențe de culori

Poate că ați observat de multe ori că atunci când imprimi ceva, culorile din print sunt diferite de cele din format digital. Este un lucru cât se poate de normal deoarece vorbim de modele de culori diferite. În lumea imaginilor, a ilustrațiilor și a designului grafic sunt două direcții cromatice.

rbg vs cmyk

RGB sunt culorile lumină destinate ecranelor, inclusiv a celui la care te uiți acum. Fiecare ecran este format din milioane de pixeli, fiecare divizat la rândul lui în subpixeli formați din aceste 3 culori: roșu, verde, albastru. Combinate în diferite cantități, aceste trei culori creează o gamă imensă de culori și nuanțe lumină, disponibile numai în lumea digitală. Aceste culori creează culoarea alb printr-o combinație egală a cantității fiecărei culori, numindu-se și culori aditive.

CMYK sunt culorile pigment, destinate imprimării. Pe când la RGB, albul se creează adăugând culoare, în modelul CMYK albul se creează sustrăgând culoare, așadar vorbim despre culori substractive. Spre deosebire de RBG, culorile CMYK nu se combină formând alte culori sau nuanțe, ci se aștern strat cu strat pe materialul de imprimat până când se obține modelul dorit. Orice imagine imprimată este formată din puncte minuscule de cyan, magenta, yellow și black. Cu cât punctul este mai mare, cu atât culoarea respectivă este mai bine reprezentată.

Așadar, atunci când vrei să imprimi ceva, asigură-te că designul grafic este creeat în format CMYK sau că imaginea pe care vrei să o imprimi este convertită în acest format pentru a beneficia de printuri calitative în culorile pe care ți le dorești.

Cum calculezi bugetul de publicitate la început de an?

Articolul Anterior

Printul în era digitală

Articolul Urmator