Blog În fiecare zi, alese şi culese... De Crăciun, fii un Secret Santa bun!

De Crăciun, fii un Secret Santa bun!

Un obicei care şi-a câştigat popularitatea datorită gesturilor mai mult sau mai puţin conspirative în preajma sărbătorilor de iarnă este Secret Santa-ul. Acel Secret Santa în jurul căruia se strâng în fiecare an familii numeroase, cercuri de prieteni sau colegi de serviciu. Bine, nu e vorba de o persoană în sine, ci de o tradiţie care poartă amprenta anonimatului.

Această tradiţie a cadourilor anonime are la bază nişte reguli foarte simple.

1. Se ia un bol, o pălărie, o cutie sau orice altceva uşor manevrabil în care se pot arunca şi răstălmăci cât mai bine nişte bileţele.

2. Se scriu pe bucăţi de hârtie numele persoanelor din familie sau de la serviciu. Participarea e voluntară, dar rareori vei întâlni oameni care să nu ia parte la „extragere”.

3. Se adună la un loc membrii familiei sau angajaţii/colegii de muncă, după caz.

4. Se trage câte un bileţel, iar pentru persoana selectată, se alege un cadou frumos, dichisit şi numai bun de dăruit în preajma Crăciunului. Totul, cât se poate de discret.

5. Se stabileşte şi un buget maxim în prealabil pe care niciun cadou nu trebuie să-l depăşească. E o regulă menită să simplifice lucrurile.

Şi cam acestea sunt.

Secret Santa vine din vest. Tradiţia, adică. Şi e o tradiţie foarte ingenioasă care scoate oamenii dintr-un impas economic, acela de a fi nevoiţi să cumpere cadouri pentru fiecare amic, rudă, coleg în parte. Ca Secret Santa, poţi să-ţi dedici toate eforturile de cumpărare şi creativitate unei singure persoane. Totuşi, nu înseamnă că trebuie să fii mai puţin atent sau grijuliu în privinţa cadoului. Uneori, creativitatea excesivă poate transforma un cadou menit să fie amuzant într-unul total nepotrivit. Alteori, ai putea fi tentat să cheltuieşti mai mult decât trebuie, punându-i pe ceilalţi Moş Crăciuni într-o lumină nu tocmai favorabilă. Încearcă să nu fii mai generos decât trebuie. Genul acesta de atitudine te pune şi pe tine într-o situaţie neplăcută, aceea de a trebui să faci faţă mustrărilor colegilor.

Secret Santa trebuie să fie ceva distractiv, nu o competiţie a celor mai bune sau costisitoare cadouri. Chiar dacă ai tras bileţelul cu numele celui mai apropiat coleg de muncă sau prieten, regulile sunt reguli şi trebuie respectate ca atare. Într-o perioadă cum e Crăciunul, sunt atât de multe opţiuni încât n-ai cum să nu găseşti ceva frumos de dăruit în limita sumei stabilite. Şi încă ceva. Chiar dacă persoana al cărei Secret Santa eşti tu ţi-e total necunoscută, nu e o tragedie. Cineva acolo, la birou, deţine informaţiile care te pot ajuta să alegi un cadou potrivit. Cercetează şi întreabă, nu presupune. E cel mai bine aşa.

Echipa noastră de graficieni are în palmares multe idei şi concepte de creaţie care te pot ajuta să transformi cel mai obişnuit cadou într-unul super creativ, dacă ai cumva pe listă şi cadouri personalizate.

Cadourile business: reguli şi conduite în lume (II)

Articolul Anterior

Incursiune în lumea felicitărilor de Crăciun

Articolul Urmator