Ce loc ocupă producția publicitară între campaniile digitale?

Primim din ce în ce mai des întrebarea despre locul printului în publicitate într-o lume digitalizată în procente mari. Deși răspunsul nostru este incomod pentru mulți dintre adepții digitalizării extreme a ființei umane și, implicit, a publicității, el este unul pozitiv. Și ne mândrim cu asta!

Se zvonește de câțiva ani, mai bine de 10 în România și mai bine de 15 prin afară, că „printul a murit”. Noi, cei care producem zi de zi materiale tipărite pentru diferite campanii, putem infirma acest zvon. Într-adevăr, odată cu transferul multor publicații, ziare și reviste, de la formatul pe hârtie în online, s-au diminuat ad-urile printate din aceste medii, adică a paginilor care conțin ad-uri printate care, cel mai probabil, fac parte din campanii mari cu multiple activări. Însă, chiar dacă trecerea în online este una nefavorabilă printului în general, tot nu putem vorbi de „moartea” acestuia, dat fiind faptul că revistele de calitate încă se găsesc în formatul clasic și sunt răsfoite și chiar colecționate de unii dintre pasionați. Totodată, când vorbim despre publicitate printată, nu trebuie să omitem flyerele și cataloagele promoționale ale diverșilor retaileri FMCG care par să facă furori în cutiile poștale.

Dar nu despre ad-urile printate vrem să discutăm aici, ci despre materialele printate care oferă un potențial enorm campaniilor moderne într-o industrie îndreptată din ce în ce mai mult spre digital, campaniile OOH foarte creative, pentru care sunt necesare diverse producții publicitare tipărite, tăiate, decupate, lipte și care, în România, din păcate, sunt încă destul de puține. Bineînțeles, nu trebuie să se înțeleagă că la noi nu există deloc activări OOH, ele există, atât indoor cât și outdoor, un exemplu foarte bun fiind campaniile prietenilor de la Godmother. Persistă însă cele mai convenționale formate: bannere, postere de mari dimensiuni, billboard-uri sau pânze imense cu cele mai convenționale elemente grafice care le transformă în niște materiale publicitare OOH agățate în diverse locuri din orașe și care au o contribuție negativă la aspectul urban deja dezordonat. O mică informare asupra a ceea ce se întâmplă prin afară cu publicitatea Out of Home ne arată că tocmai aceste spații urbane dezordonate au un potențial imens în activarea campaniilor neconvenționale, prin contrapondere cu suprasaturația campaniilor cu activare în online și irelevanța acestora printre consumatori.

Revenind la întrebarea din titlu „Ce loc ocupă producția publicitară între campaniile digitale?”, putem răspunde că, în România, nu unul suficient de bun, însă că există un potențial imens neexploatat. Un lucru cert în ceea ce ne privește este că printul publicitar nu a murit, ci doar a evoluat în alte formate care abia așteaptă să fie exploatate și de către industria publicitară din România.